2 marca 2012

Tortilla z groszkowym humusem i jogurtowo-czosnkowym sosem



Zaszalałam dzisiaj :) Zrobiłam tortille. Myślałam, że nie wyjdą, gdyż już kiedyś próbowałam i miałam z nimi nie lada problem, co mnie zniechęciło na kilka dobrych lat. Ale poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis..., który niechcący zmodyfikowałam, ale o dziwo wyszły. Farsz i sos proponuję przygotować wcześniej, żeby świeże, elastyczne tortille ze składnikami w środku z łatwością móc zawinąć.

Potrzebujesz:

Na ciasto (6 porcji):
  • 250 gramów mąki pszennej
  • ¹⁄₄ kostki smalcu
  • trochę wody
  • sól do smaku
Wyrabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję kluski. Może być nawet bardziej twarda kluska. Następnie rolujemy i kroimy na 6 równych kawałków i każdy z osobna formujemy w kulkę. Każdą kulkę wałkujemy na bardzo cienki, prawie przezroczysty naleśnik i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Z doświadczenia wiem, że lepiej nie czekać aż się zarumieni, bo będzie zbyt chrupiący, a ja lubię elastyczne, więc trzymam chwilę z jednej strony i chwilę z drugiej. Przekładam do miski i przykrywam ścierką lub serwetką itp. 

Na farsz:
  • pół zielonej papryki pokrojonej w paseczki
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 
  • kawałek ogórka, również pokrojonego w paseczki
  • poszatkowaną lodową sałatę
  • pomidora pokrojonego w półplasterki
  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki, przyprawione przyprawą do gyrosa i lekko ścięte na oliwie (jeszcze miękkie)
  • humus z zielonego groszku

Na sos jogurtowo-czosnkowy:
  •  6 łyżek stołowych jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka stołowa octu (ja dodałam jabłkowy)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • coś do posłodzenia do smaku (ja miałam syrop z agawy)
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt i przyprawy oraz wymieszaj dokładnie i zostaw na kilkanaście minut, żeby sos nabrał smaku.

Świeżą tortillę posmaruj humusem na środku, posyp sałatą, ułóż wzdłuż paprykę, ogórek i pomidor. Na warzywa połóż pierś i polej sosem. Zawiń tortillę w taki oto sposób: 


 Tortilla jest już prawie gotowa. Trzeba jeszcze ją podgrzać i przyrumienić na elektrycznym grillu lub w opiekaczu. Najlepiej położyć tak przygotowaną tortillę zawinięciem do dołu, żeby się nie otworzyła, i opiekać, aż będzie rumiana. Ale nie za długo, żeby warzywa nam się nie ugotowały.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Domowe tortille? Muszę koniecznie wypróbować. Wyglądają bardzo profesjonalnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają szalenie profesjonalnie!:) Aż się rozmarzyłam heh

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jedzonko i groszek:P

    OdpowiedzUsuń