25 marca 2012

Różane lody jogurtowe


Sezon lodowy czas zacząć, a że po zimie przybrało się to tu, to tam proponuję dietetyczną poprawiajkę humoru: lody jogurtowe we wszystkich możliwych wariacjach i kombinacjach. Ja zaczynam od różanych.

Potrzebujesz:
  • szklankę odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka, oosobno żółtka i osobno białka
  • 6 łyżeczek fruktozy
  • sok z połowy cytryny + otatra skórka tejże
  • pół łyżeczki aromatu różanego
  • 2-3 krople aromatu śmietankowego


Na samym początku proponuję ubić białka w osobnym naczyniu. Następnie żółtka, fruktozę, sok i skórkę z cytryny oraz aromaty ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, po czym powoli dodajemy jogurt naturalny. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia i uzyskania delikatnej pianki. Piankę przelewamy do naczynia, w którym będziemy nasze lody mrozić i wstawiamy do zamrażalnika. Musimy pamiętać, żeby miksować co 15-20 minut, żeby w lodach nie utworzyły się kryształki. 
Moje lody są podane z mocno kwaśnym koncentratem z żurawiny. 

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Tak jest! Podoba mi się. Jogurtowe to moje ulubione. :)

    OdpowiedzUsuń