Sezon lodowy czas zacząć, a że po zimie przybrało się to tu, to tam proponuję dietetyczną poprawiajkę humoru: lody jogurtowe we wszystkich możliwych wariacjach i kombinacjach. Ja zaczynam od różanych.
Potrzebujesz:
- szklankę odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 2 jajka, oosobno żółtka i osobno białka
- 6 łyżeczek fruktozy
- sok z połowy cytryny + otatra skórka tejże
- pół łyżeczki aromatu różanego
- 2-3 krople aromatu śmietankowego
Na samym początku proponuję ubić białka w osobnym naczyniu. Następnie żółtka, fruktozę, sok i skórkę z cytryny oraz aromaty ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, po czym powoli dodajemy jogurt naturalny. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia i uzyskania delikatnej pianki. Piankę przelewamy do naczynia, w którym będziemy nasze lody mrozić i wstawiamy do zamrażalnika. Musimy pamiętać, żeby miksować co 15-20 minut, żeby w lodach nie utworzyły się kryształki.
Moje lody są podane z mocno kwaśnym koncentratem z żurawiny.
Smacznego !
Tak jest! Podoba mi się. Jogurtowe to moje ulubione. :)
OdpowiedzUsuń