25 marca 2012

Czekoladowe ciasto z fasoli


Czytając kiedyś o ciastach z fasoli, myślałam że chyba ktoś upadł na głowę. Idąc tym tropem - sama także na nią upadłam :) Ciasto jest pyszne, mokre, rozpływa się w ustach. Na stałe zagościło na moim stole. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Robi się migiem. Migiem także znika.

Potrzebujesz:

  • puszkę czerwonej fasoli
  • pół szklanki naturalnego jogurtu
  • 2 jajka, osobno żółtka i białka
  • 6 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 40 gramów gorzkiej czekolady
  • 6 łyżeczek fruktozy
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczkę cynamonu
  • pół łyżeczki aromatu rumowego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej, może troszkę mniej

Białka ubij na pianę. Fasolę zmiel na gładką masę blenderem. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka, fruktozę, kakao, cukier waniliowy, cynamon, aromaty, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodaj jogurt i fasolę, i połącz wszystkie składniki. Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Zetrzyj na tarcę czekoladę i dodaj do masy delikatnie mieszając.  Formę do ciasta (niewielką keksówkę) wyłóż folią aluminiową, bądź papierem do pieczenia i wlej do niej fasolową masę :)
Piecz w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto się upiecze, zostaw je do ostygnięcia w foremce. Uważaj przy wyjmowaniu z foremki i odlepianiu od folii.

Taką masę można z powodzeniem wykorzystać do muffinek albo do płaskiego placka (coś typu brownie). 

Fasolowe ciasto tak mi posmakowało, że będę próbowała różnych przepisów. Obecnie pracuję nad marchewkowym ciastem fasolowym :) Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. dobrze czasem upaść na głowę ;) Pozdrawiam kolejną fankę fasolowych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy fasolę odsączamy?
    Czego mogę użyć zamiast jogurtu? (Bezkazeiny musi być)...

    OdpowiedzUsuń