7 lutego 2012

Imbirowy brokuł z pomarańczą



Potrzebujesz:
  • brokuł
  • 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • pomarańczę
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżkę stołową sosu sojowego
  • 1 łyżeczkę cukru
  • wodę
  • oliwę
Różyczki brokuła oddziel od łodygi i podziel je na małe części. Łodygę obierz i pokrój ją na cienkie, prostokątne, niezbyt długie plasterki. W plasterki pokrój również czosnek. Imbir natomiast w słupki.
Obierz pomarańczę. dwa paski skórki pokrój w bardzo cienkie paseczki, włóż do naczynia i zalej zimną wodą oraz odstaw. Nie będzie Ci na razie potrzebna.
Z pomarańczy wyciśnij sok, który następnie wymieszaj ze skrobią, sosem sojowym, cukrem i czterema łyżkami stołowymi wody (pomarańczowa mikstura).
Wlej oliwę na patelnię i podgrzej ją na mocnym ogniu. Dodaj pokrojoną łodygę brokułu i smaż przez 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj resztę składników: czosnek, imbir oraz różyczki. Smaż 3 minuty, także cały czas mieszając. Dodaj pomarańczową miksturę i mieszaj do czasu, aż sos pokryje cały brokuł i zgęstnieje. Przed podaniem posyp skórką pomarańczową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz