24 lutego 2012

Pomidorowa wyborowa



Najulubieńsza zupa moja :) Ta jest mocno treściwa, bo na wywarze z indyczych podudzi, które gotowały się w bardzo niewielkiej ilości wody.

Potrzebujesz:
  • puszkę pokrojonych pomidorów
  • kopiastą łyżkę stołową koncentratu
  • 2 marchewki
  • 500-750 ml bulionu
  • powiedzmy, że 6-8 łyżek surowego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • pół szklanki jogurtu do zabielenia
  • łyżkę masła
Do roztopionego masła dodaj pomidory i koncentrat, i podduś je pod przykryciem ok 10 minut. Następnie dodaj bulion (wedle uznania), obraną i pokrojoną w plasterki marchew oraz ryż. Dopraw do smaku. Ja zawsze używam cukru, gdyż pasuje mi on bardzo do każdej potrawy, w której występują pomidory. Najbardziej lubię, gdy pomidor jest słodki, więc jest to dla mnie taka namiastka letniego, pysznego, polskiego pomidora. Gotuj wszystko do miękkości, a gdy uznasz, że zupka jest za gęsta, dolej jeszcze trochę bulionu lub wody. Zaharuj jogurt gorącą zupą i wlej do potrawy.

Najlepsza na drugi dzień.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Właśnie uświadomiłam sobie, jak tęsknię za letnimi pomidorami! Wyborna ta pomidorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych zup i koniecznie z dodatkiem mięsa jak Twoja! :)

    OdpowiedzUsuń