17 lutego 2012

Zupa krem z zielonego groszku


Potrzebujesz:
  • 500 gramów mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • oliwę
  • cebulę
  • czerwoną papryczkę chilli
  • sól
  • bulion (Wedle uznania, w zależności od tego, jaką chcesz konsystencję. Ja użyłam 400 ml.)
  • kwaśną śmietanę (kiedyś robiłam ze słodką i też jest smaczna)
Zupa z zielonego groszku jest chyba moją ulubioną. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a efekt... Po prostu JEST :)

Ale po kolei. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Przełóż do większego naczynia, w którym składniki będą później dokładnie miksowane. 
Zielony groszek podduś do miękkości na oliwie i dodaj do cebuli. Użyj blendera, aby zmielić składniki na gładką masę, po czym przełóż ją do garnka i dolej bulion. Wkrój czerwoną papryczkę chilli dla kontrastu (na zdjęciu nie widać - niestety wyszło, jak wyszło), przypraw solą do smaku i pogotuj chwilę.

Po przelaniu do talerzy, śmietaną zrób zawadiackiego kleksa i udekoruj zielonym listkiem pietruszki, kolendry lub bazylii.

Czasami podaję z grzankami, czasami z groszkiem ptysiowym. Można również podać bez dodatków.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz