Potrzebujesz:
- 500 gramów mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- oliwę
- cebulę
- czerwoną papryczkę chilli
- sól
- bulion (Wedle uznania, w zależności od tego, jaką chcesz konsystencję. Ja użyłam 400 ml.)
- kwaśną śmietanę (kiedyś robiłam ze słodką i też jest smaczna)
Zupa z zielonego groszku jest chyba moją ulubioną. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a efekt... Po prostu JEST :)
Ale po kolei. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Przełóż do większego naczynia, w którym składniki będą później dokładnie miksowane.
Zielony groszek podduś do miękkości na oliwie i dodaj do cebuli. Użyj blendera, aby zmielić składniki na gładką masę, po czym przełóż ją do garnka i dolej bulion. Wkrój czerwoną papryczkę chilli dla kontrastu (na zdjęciu nie widać - niestety wyszło, jak wyszło), przypraw solą do smaku i pogotuj chwilę.
Po przelaniu do talerzy, śmietaną zrób zawadiackiego kleksa i udekoruj zielonym listkiem pietruszki, kolendry lub bazylii.
Czasami podaję z grzankami, czasami z groszkiem ptysiowym. Można również podać bez dodatków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz