Potrzebujesz:
Gdy gotuję jakieś ziarna, czy ryż, na jedną szklankę produktu przewiduję 2 szklanki wody. I tak jest w tym przypadku, z soczewicą. Nie widzę potrzeby, by przed gotowaniem namoczyć ją. Nigdy tego nie robiłam i zawsze szybciutko mi się gotuje. Na naszą zupę potrzebujemy pół kilograma soczewicy ugotowanej w osolonej wodzie. Ma prawo się 'rozciapciać'. Nawet to i lepiej :)
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojoną bazylię. Zostaw na małym ogniu, pod przykryciem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż soczewicę i pomidory do wysokiego naczynia. Zmiel je na jednolitą masę. Następnie przełóż masę do garnka i dodaj bulion (w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać). Dopraw solą, cukrem (ja zamiast cukru używam fruktozy, ksylitolu lub syropu z agawy) i listkami świeżego tymianku. Pogotuj chwilę i przelej zupę do talerzy.
Udekoruj śmietanowym kleksem i listkiem bazylii.
Z całą stanowczością polecam.
Smacznego!
- 500 gramów czerwonej soczewicy
- oliwę z oliwek
- cebulę
- puszkę pomidorów
- dużą łyżkę stołową koncentratu pomidorowego
- garść świeżej bazylii
- 4-5 gałązek świeżego tymianku
- bulion
- sól
- cukier
Gdy gotuję jakieś ziarna, czy ryż, na jedną szklankę produktu przewiduję 2 szklanki wody. I tak jest w tym przypadku, z soczewicą. Nie widzę potrzeby, by przed gotowaniem namoczyć ją. Nigdy tego nie robiłam i zawsze szybciutko mi się gotuje. Na naszą zupę potrzebujemy pół kilograma soczewicy ugotowanej w osolonej wodzie. Ma prawo się 'rozciapciać'. Nawet to i lepiej :)
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojoną bazylię. Zostaw na małym ogniu, pod przykryciem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż soczewicę i pomidory do wysokiego naczynia. Zmiel je na jednolitą masę. Następnie przełóż masę do garnka i dodaj bulion (w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać). Dopraw solą, cukrem (ja zamiast cukru używam fruktozy, ksylitolu lub syropu z agawy) i listkami świeżego tymianku. Pogotuj chwilę i przelej zupę do talerzy.
Udekoruj śmietanowym kleksem i listkiem bazylii.
Z całą stanowczością polecam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz