Potrzebujesz:
- ogórek
- sól
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- łyżkę stołowa cukru
- 3 łyżki stołowe świeżej kolendry
- oliwę
- kilkanaście ziaren czerwonego pieprzu
- paprykę czerwoną i żółtą (odrobina do dekoracji)
Jeżeli znudziła Ci się już mizeria albo szukasz pomysłu na przyrządzenie tak pospolitego warzywa, jakim jest ogórek, gorąco polecam Ci wypróbowanie tego przepisu. Jest niezwykle prosty, a zaskakuje smakiem. Do dzieła!
Umyj ogórek i obierz, ale niezbyt dokładnie. Zostaw trochę zielonej skórki. Przekrój na pół i jeszcze raz na pół. Każdą ćwiartkę podziel na niewielkie kawałki. Przełóż do miski i posyp solą. Odstaw na jakiś czas, żeby ogórek puścił sok.
W tym czasie przygotuj zalewę. Cukier rozpuść w odrobinie gorącej wody, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj.
Kolendrę bardzo drobno posiekaj a ziarna pieprzu delikatnie zgnieć.
Gdy ogórek puści sok, przełóż go na sito i opłukaj z nadmiaru soli. Następnie osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do naczynia. Zalej octem z cukrem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, żeby warzywo mogło się zamarynować. Po tym czasie posyp kolendrą i wymieszaj jeszcze raz. Posyp czarnym pieprzem i udekoruj skórką papryki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz