Potrzebujesz:
Po tym czasie podgrzej oliwę na patelni na dosyć mocnym ogniu i smaż kurczaka mieszając, przez jedną do dwóch minut. Powinien być lekko złoty. Zdejmij mięso z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu. Odstaw na chwilę.
Na patelnię wrzuć posiekany czosnek, białe części szczypiorku oraz pokrojone papryczki chilli (ja zawsze zostawiam pestki - jest ostrzejsze). Smaż 30 sekund cały czas mieszając. Dodaj kurczaka i smaż w ten sam sposób jeszcze przez około 1-2 minuty. Następnie dodaj wodę, doprowadź do wrzenia i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i duś 5-6 minut mieszając raz czy dwa. Posyp zielonym szczypiorkiem i podaj.
Uwaga, ostre!
Smacznego!
- pół kilograma górnej części udka kurczaka
- odrobinę pieprzu
- 1 łyżkę stołową cukru
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżkę stołową octu ryżowego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być też ziemniaczana)
- oliwę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- szczypiorek "zielona cebulka"
- 4-6 czerwonych papryczek chilli
- około 150 ml wody
Po tym czasie podgrzej oliwę na patelni na dosyć mocnym ogniu i smaż kurczaka mieszając, przez jedną do dwóch minut. Powinien być lekko złoty. Zdejmij mięso z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu. Odstaw na chwilę.
Na patelnię wrzuć posiekany czosnek, białe części szczypiorku oraz pokrojone papryczki chilli (ja zawsze zostawiam pestki - jest ostrzejsze). Smaż 30 sekund cały czas mieszając. Dodaj kurczaka i smaż w ten sam sposób jeszcze przez około 1-2 minuty. Następnie dodaj wodę, doprowadź do wrzenia i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i duś 5-6 minut mieszając raz czy dwa. Posyp zielonym szczypiorkiem i podaj.
Uwaga, ostre!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz