1 lutego 2012

Kurczak chilli po seczuańsku


Potrzebujesz:
  • pół kilograma górnej części udka kurczaka
  • odrobinę pieprzu
  • 1 łyżkę stołową cukru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżkę stołową octu ryżowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (może być też ziemniaczana)
  • oliwę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • szczypiorek "zielona cebulka"
  • 4-6 czerwonych papryczek chilli
  • około 150 ml wody
Kurczaka pokrój na małe kawałki. Nie będzie to proste, ale trud się opłaca. Pozbądź się oczywiście kostek. Zamarynuj w pieprzu, cukrze, sosie sojowym, occie ryżowym i skrobi przez około pół godziny. 
Po tym czasie podgrzej oliwę na patelni na dosyć mocnym ogniu i smaż kurczaka mieszając, przez jedną do dwóch minut. Powinien być lekko złoty. Zdejmij mięso z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu. Odstaw na chwilę.

Na patelnię wrzuć posiekany czosnek, białe części szczypiorku oraz pokrojone papryczki chilli (ja zawsze zostawiam pestki - jest ostrzejsze). Smaż 30 sekund cały czas mieszając. Dodaj kurczaka i smaż w ten sam sposób jeszcze przez około 1-2 minuty. Następnie dodaj wodę, doprowadź do wrzenia i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i duś 5-6 minut mieszając raz czy dwa. Posyp zielonym szczypiorkiem i podaj.

Uwaga, ostre!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz