Do bakłażana zapiekanego z soczewicą potrzebujesz:
- 2 bakłażany
- szklankę zielonej soczewicy
- cebulę
- papryczkę chilli
- natkę pietruszki
- mozzarellę
- garam masala lub curry
- sól
- oliwę
Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Wnętrze bakłażanów posyp solą. Puszczą sok, który należy odlać. Posiekaj cebulę. Zeszklij na oliwie. Posiekaj miąższ, dodaj do cebuli, dolej odrobinę wody i podduś. Dodaj ugotowaną soczewicę (ale nie szklankę ugotowanej, tylko tyle ile wyjdzie ze szklanki ugotowanej soczewicy). Dopraw garam masala albo curry, pokrojoną papryczką chilli i natką pietruszki. Takim nadzieniem wypełnij wydrążone bakłażany. Na wierzch połóż plastry mozzarelli i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra dół). Zapiekaj około 20 minut.
Do sałatki z "oszukanym" majonezem potrzebujesz:
- 1/4 główki sałaty lodowej
- pół cebuli
- pół zielonej papryki
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- 3 jajka
- odrobinę ugotowanej soczewicy
- "oszukany" majonez (jogurt naturalny, ocet (jabłkowy, winny itp.), odrobina soli, odrobina fruktozy*)
Sałatę i paprykę posiekaj w paseczki, cebulę w półksiężyce, a jajka w plasterki. Dodaj kukurydzę, fasolę i soczewicę. Przygotuj "majonez": pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżka octu, sól i fruktoza do smaku. Wymieszaj składniki ze sobą. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
*fruktoza - zamiast cukru używam fruktozy lub ksylitolu, w zależności co mam w szafce
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz