1 lutego 2012

Bakłażan zapiekany z soczewicą i sałatka z "oszukanym" majonezem


 Do bakłażana zapiekanego z soczewicą potrzebujesz:

  • 2 bakłażany
  • szklankę zielonej soczewicy
  • cebulę
  • papryczkę chilli
  • natkę pietruszki
  • mozzarellę
  • garam masala lub curry
  • sól
  • oliwę
Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Wnętrze bakłażanów posyp solą. Puszczą sok, który należy odlać. Posiekaj cebulę. Zeszklij na oliwie. Posiekaj miąższ, dodaj do cebuli, dolej odrobinę wody i podduś. Dodaj ugotowaną soczewicę (ale nie szklankę ugotowanej, tylko tyle ile wyjdzie ze szklanki ugotowanej soczewicy). Dopraw garam masala albo curry, pokrojoną papryczką chilli i natką pietruszki. Takim nadzieniem wypełnij wydrążone bakłażany. Na wierzch połóż plastry mozzarelli i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra dół). Zapiekaj około 20 minut.

Do sałatki z "oszukanym" majonezem potrzebujesz:
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • pół cebuli
  • pół zielonej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • odrobinę ugotowanej soczewicy
  • "oszukany" majonez (jogurt naturalny, ocet (jabłkowy, winny itp.), odrobina soli, odrobina fruktozy*)
Sałatę i paprykę posiekaj w paseczki, cebulę w półksiężyce, a jajka w plasterki. Dodaj kukurydzę, fasolę i soczewicę. Przygotuj "majonez": pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżka octu, sól i fruktoza do smaku. Wymieszaj składniki ze sobą. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.

*fruktoza - zamiast cukru używam fruktozy lub ksylitolu, w zależności co mam w szafce

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz