1 lutego 2012

Tatar wyśmienity



Potrzebujesz:

  • około 1/2 kilograma polędwicy wołowej
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • maggi
  • żółtka jaj - tyle żółtek, ile wyjdzie porcji
  • cebulę lub dwie
  • korniszony lub ogórki kiszone, marynowane pieczarki itp.
  • sól
  • pieprz
  • natkę pietruszki
  • wodę mineralną lub przegotowaną

W moim przepisie są istotne trzy rzeczy, bez których ten tatar nie smakowałby tak dobrze: posiekana, a nie zmielona polędwica, klarowane masło oraz odrobina wody.

Ale od początku. Tak jak już wspomniałam, warto poświęcić trochę więcej czasu, aby posiekać mięso. Najlepiej do tego użyć...mężczyzny ;) Mój ma opcję trzykrotnego siekania. Do posiekanego mięsa  dodajemy klarowane masło oraz przyprawy: sól, pieprz i, w moim przypadku, maggi. Mieszamy łapką, aż wszystko się ładnie połączy, po czym dolewamy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Mięso stanie się delikatne i będzie się wprost rozpływało na języku.
Z mięsa formujemy kulkę, umieszczamy na talerzyku i spłaszczamy, a w środku robimy zagłębienie na żółtko. Mięso dekorujemy drobno posiekaną cebulą i ogórkiem dookoła, a u góry listkiem pietruszki.
Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz