Potrzebujesz:
- około 1/2 kilograma polędwicy wołowej
- 2-3 łyżki klarowanego masła
- maggi
- żółtka jaj - tyle żółtek, ile wyjdzie porcji
- cebulę lub dwie
- korniszony lub ogórki kiszone, marynowane pieczarki itp.
- sól
- pieprz
- natkę pietruszki
- wodę mineralną lub przegotowaną
W moim przepisie są istotne trzy rzeczy, bez których ten tatar nie smakowałby tak dobrze: posiekana, a nie zmielona polędwica, klarowane masło oraz odrobina wody.
Ale od początku. Tak jak już wspomniałam, warto poświęcić trochę więcej czasu, aby posiekać mięso. Najlepiej do tego użyć...mężczyzny ;) Mój ma opcję trzykrotnego siekania. Do posiekanego mięsa dodajemy klarowane masło oraz przyprawy: sól, pieprz i, w moim przypadku, maggi. Mieszamy łapką, aż wszystko się ładnie połączy, po czym dolewamy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Mięso stanie się delikatne i będzie się wprost rozpływało na języku.
Z mięsa formujemy kulkę, umieszczamy na talerzyku i spłaszczamy, a w środku robimy zagłębienie na żółtko. Mięso dekorujemy drobno posiekaną cebulą i ogórkiem dookoła, a u góry listkiem pietruszki.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz