1 lutego 2012

Chilli con carne



Potrzebujesz:
  • kilogram mielonego mięsa wołowego
  • puszkę konserwowej kukurydzy
  • puszkę czerwonej fasoli
  • 4-5 czerwonych papryczek chilli, te długie, około 20cm
  • szklankę bulionu wołowego,  na oko
  • cebulę
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • świeży tymianek
  • koncentrat pomidorowy i/lub świeże pomidory i/lub pomidory z puszki (ja lubię mocno pomidorowe)
  • sól
  • cukier/fruktoza/ksylitol
  • kakao DecoMorreno
  • oliwa
W wysokim garnku zeszklij na oliwie cebulę. Następnie dodaj rozdrobnione mięso i podsmaż. Dodaj posiekany lub przetarty przez praskę czosnek i chwilę podduś. Podlej bulionem, ale żeby nie było za rzadkie. Dodaj koncentrat. Ja lubię mocno pomidorowe chilli con carne, więc dodaję naprawdę dużo. Możesz dodać świeże pomidory bez skórki, bądź z puszki. Jeśli mam obydwa składniki, to dodaję obydwa. Wsyp kukurydzę, fasolę, posiekaną papryczkę chilli. Dopraw tymiankiem, solą i cukrem. A na koniec wsyp płaską łyżkę kakao. Kakao nada głębi. Wypróbowane! Przykryj garnek pokrywką, ustaw mały ogień i niech się dusi najkrócej pół godziny. Im dłużej, tym lepiej. Gdzieś czytałam, że co najmniej 2 godziny powinno się dusić. Najlepsze na drugi dzień. Ale kto by czekał...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz