Potrzebujesz:
- kilogram mielonego mięsa wołowego
- puszkę konserwowej kukurydzy
- puszkę czerwonej fasoli
- 4-5 czerwonych papryczek chilli, te długie, około 20cm
- szklankę bulionu wołowego, na oko
- cebulę
- czosnek, 4-5 ząbków
- świeży tymianek
- koncentrat pomidorowy i/lub świeże pomidory i/lub pomidory z puszki (ja lubię mocno pomidorowe)
- sól
- cukier/fruktoza/ksylitol
- kakao DecoMorreno
- oliwa
W wysokim garnku zeszklij na oliwie cebulę. Następnie dodaj rozdrobnione mięso i podsmaż. Dodaj posiekany lub przetarty przez praskę czosnek i chwilę podduś. Podlej bulionem, ale żeby nie było za rzadkie. Dodaj koncentrat. Ja lubię mocno pomidorowe chilli con carne, więc dodaję naprawdę dużo. Możesz dodać świeże pomidory bez skórki, bądź z puszki. Jeśli mam obydwa składniki, to dodaję obydwa. Wsyp kukurydzę, fasolę, posiekaną papryczkę chilli. Dopraw tymiankiem, solą i cukrem. A na koniec wsyp płaską łyżkę kakao. Kakao nada głębi. Wypróbowane! Przykryj garnek pokrywką, ustaw mały ogień i niech się dusi najkrócej pół godziny. Im dłużej, tym lepiej. Gdzieś czytałam, że co najmniej 2 godziny powinno się dusić. Najlepsze na drugi dzień. Ale kto by czekał...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz